Self-drive 16 dagen: De unieke Safari route

Bijgewerkt: 3 dagen geleden

Mijn favoriet Safari route door Zuid-Afrika! Ga jij naar Zuid-Afrika om echt op zoek te gaan naar de big 5 en wil je verschillende prachtige nationale parken en game reserves bezoeken? Dan is deze route de route voor jou!


Deze route is een combinatie van prachtige accommodaties en Safari Lodges met de beste gidsen die je reis uniek maken. Om de prijs laag te houden zitten er ook wat meer budget accommodaties tussen maar deze kun je gemakkelijk upgraden via de link naar de exclusieve accommodaties.


Hoogtepunten

  • Pilanesberg National park

  • Marakele national park

  • Mapungubwe national park

  • Pafuri (Kruger nationaal park)

  • Kruger nationaal park

  • Parsons Nature Reseve

  • Ontdek de Panorama route

Budget

De route is geen low budget reis dit komt door dat de route meer exclusief is en hierdoor minder accommodatie opties onderweg heeft. Op de route vind je de mooiste Lodges te vinden die door de kwaliteit van service en de hoge kwaliteit van de gidsen de reis nog unieker maken.

Geschatte kosten van de reis: 1700,- per persoon

Geschatte kosten van de reis met exclusieve accommodatie: 2620,- per persoon

(Accommodaties en auto verhuur)


Accommodaties

In de route beschrijving hieronder vind je de standaard accommodaties wil je de reis nog exclusiever maken neem dan een kijkje bij de 'Exclusieve accommodaties'.


Auto

Let op voor deze route moet je minstens een Renault duster/Ford eco sport huren. Voorkom moeilijk situaties door een auto te boeken met een betrouwbaar bedrijf. Ik werk al jaren samen met Sunny cars. Sunny cars heeft een Nederlandse klanten service en is altijd bereikbaar. Daarnaast is je huurauto geheel verzekerd wat in een land als Zuid-Afrika geen onnodige luxe is want een pothole of een opvliegend steentje op een onverharde weg kan kan zomaar ineens voor een hoge rekening zorgen. Boek veilig jouw auto via deze link.Wat maakt deze route zo bijzonder?

Zuid-Afrika kent vele nationale parken en game reserves maar er word vooral gepraat over Kruger nationaal park. Tijdens deze route maken jullie kennis met de andere nationale parken en game reserves die Zuid-Afrika te bieden heeft. Daarnaast is deze route nog niet zo bekend bij de grote reis organisaties hierdoor kom je weinig toeristen tegen en heb je echt het gevoel dat je Zuid-Afrika aan het ontdekken bent!


Kaart
Het programma


Dag 1 en 2: Pilanesberg (170 km - 2,5 uur)

De reis begint met een klein road trip vanuit Johannesburg naar Pilanesberg nationaal park. De road trip is enkel 2,5 uur rijden dus is ook prima te doen als je in de ochtend land in Johannesburg. Kom je pas aan het einde van de dag aan in Johannesburg rij dan NIET naar Pilanesberg en verblijf een nacht in Johannesburg, Accommodatie nodig in Johannesburg?

Accommodatie: De Safari club, Johannesburg

Maaltijden: Bed and Breakfast

Extra: Transfer van en naar het vliegveld is inbegrepen in de prijs. kom je laat aan? ga dan NIET zelf rijden en laat je ophalen, de volgende ochtend kan de transfer jullie weer naar het vliegveld brengen en kunnen jullie de auto ophalen.

Exclusieve accommodatie: Volg deze link Pilanesberg Nationaal park heeft de Big Five en barst van de bijzondere vogels. Het Pilanesberg NP is gelegen rondom de 1687 meter hoge Pilanesberg. Pilanesberg is het resultaat van een vulkanische uitbarsting ongeveer 1200 miljoen jaar geleden. De krater is zelfs een van de grootste in zijn soort. Omdat het vulkanische gebied zijn er al verschillende zeldzame mineralen gevonden.


Accommodatie: Pilanesberg Tented camp

Maaltijden: Ik raad het aan inclusief maaltijden en 2 gam drives te boeken dit kost ongeveer 60 euro meer! Activiteiten bij te boeken: Game drives

Upgrade naar exclusieve accommodatie: Volg deze link


Dag 3 en 4: Marakele national park (114 km 2 uur)

Vanuit Pilanesberg is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Marakele nationaal park.

Marakele National Park is opgericht in 1994 en na regelmatige uitbreiding door het opkopen van landbouwgrond, vormt het nu een volwaardig Big 5 malariavrij safarigebied. In 2003 werd het Marakele National Park door Nelson Mandela en Prins Bernhard heropend.


Marakele, “Place of Sanctuary” (toevluchtsoord) in het Tswana, ligt in het hart van de Waterberg Mountains. Het park ligt tussen een droog westelijk gedeelte en een nat oostelijk gedeelte en daardoor voelen veel verschillende dieren- en plantensoorten zich hier thuis. Het park bestaat uit met gras begroeide heuvels, diepe valleien en hoge bergen met wonderlijke bomen en grote boomvarens. Een smalle weg neemt de reizigers mee naar de top van het Waterberg massief, vanwaar het uitzicht spectaculair is.


Ik raad het aan hier twee nachten te verblijven zodat je heerlijk van het uitzicht kan genieten en de omgeving kunt verkennen doormiddel van een game drive of door zelf rond te rijden in het nationaal park.


Belangrijk: Doe boodschappen in Thabazimbi bij de Super spar. Tot aan dag 15 komen jullie enkel kleine lokalen shops tegen en geen grote supermarkten meer. Locatie super spar


Accommodatie: Tilopi tented camp in Marakele nationaal park zelf

Maaltijden: Accommodatie enkel te boeken op basis van Self catering. Activiteiten bij te boeken: Game drives

Upgrade naar exclusieve accommodatie: Volg deze linkDag 5: Mbala Private Camp (109 km, 2 uur)

Om de lange reis tussen Marakele en Mapesu private game reserve te onderbreken is Mbala Private Camp een fijne tussen stop. Vanuit de accommodatie heb je prachtig uitzicht over de Zuid-Afrikaanse bushvelden.


Accommodatie: Mbala Private Camp

Maaltijden: All - inclusieveDag 6 en 7: Mapesu private game reserve/ Mapungubwe National Park (360 km, 4 uur)

Mapesu private game reserve is gelegen net naast Mapungubwe nationaal park. Het is dus ook goed te doen om vanuit Mapesu activiteiten te ondernemen in Mapungubwe. Waarom dan niet verblijven in Mapungubwe? Dit komt vooral door de slechte wegen van Mapungubwe waar je zonder 4x4 soms niet door heen komt. Huur je een 4x4? dan is het zeker mogelijk en onwijs leuk om in Mapungubwe te verblijven. Maar zonder 4x4 raad ik het niet aan.


Vanuit Mapesu is het mogelijk om activiteiten te boeken zoals een game drive in hun eigen game reserve of in Mapungubwe! Dus je zult niks missen.


Het Mapungubwe National Park and World Heritage Site heeft een grote landschappelijke schoonheid en is van cultureel belang door vondsten van de archeologische schatten van Mapungubwe. Ooit was dit de plaats van een uitzonderlijke beschaving, de oudste en meest complexe leefgemeenschap van zuidelijk Afrika. Nu is het een Unesco Werelderfgoed gebied en bevat ongerepte overblijfselen van het paleis van dit koninkrijk, iets wat duidelijk verwijst naar deze grootste oude beschaving. De gouden neushoorn die hier gevonden werd, staat nog altijd symbool voor Afrika’s cultureel erfgoed en is te bezichtigen in het museum. Het park biedt een thuis aan olifanten, tal van bokken, maar ook katachtigen en vogels. Neushoorns, leeuwen en cheeta’s zijn regelmatig te spotten bij de waterhole in het park.

Mapungubwe betekent: ‘place of the stone of wisdom’ (plaats van de steen der wijsheid) en de rijke cultuur en spirituele krachten van Afrika zijn nog altijd voelbaar in dit oude en onveranderde landschap.


Accommodatie: Mopane Bush Lodge (Mapesu) of Leokwe Camp (Mapungubwe)

Maaltijden: Mopane bush lodge raad ik het aan om inclusief maatlijden te boeken. Leokwe camp is op self catering basis. Activiteiten bij te boeken:

- A morning tour of Mapungubwe Hill and World Heritage Site

- Game drives

- San rock art tours. Bezoek de tekeningen die gemaakt zijn door de bush man.

- Je kunt zelf vanuit de lodge wandelingen maken in de directe omgeving om dieren en vooral ook vogels te spotten!

Deze reis is ook prachtig te combineren met een unieke accommodatie Botswana Bekijk de reis hier


Dag 8 en 9: Pafuri, Northern Kruger (228 km, 3 uur)

Dit kamp in het noorden van het Kruger nationaal park zal al je dromen doen uitkomen. De service in het kamp is ongekend en er werken de meest getalenteerde gidsen! De staff van het kamp is allemaal opgeleid vanuit de nabijgelegen community hierdoor voelt het als thuiskomen in en grote familie.


Tijdens jullie verblijf maken jullie elke ochtend en namiddag een game drive, de game drive in de namiddag gaat altijd samen met een Sundowner drankje in de Afrikaanse wilderness en eindigt in een Night drive terug naar het kamp. Mochten jullie graag een game walk willen maken is dit ook bijna altijd mogelijk dit kun je van te voren afspreken of vragen bij aankomst.


Mocht je budget het niet toe laten twee nachten te boeken (Ik raad het wel echt aan om twee nachten te verblijven) dan is het ook mogelijk de eerste nacht door te brengen in Awelani Lodge. Deze accommodatie ligt op 40 min rijden vanaf Pafuri en is een budget locatie , personeel is er vriendelijk en je kunt er terecht voor maaltijden (ontbijt en diner).


Accommodatie: RETURNAfrica Pafuri Camp Northern Kruger

Maaltijden: Je kunt boeken op basis van Dinner, bed and Breakfast of All inclusieve.Dag 10: Kruger Nationaal park (235 km, 3,5 uur)

Na 2 onvergetelijk dagen in Pafuri rijden jullie nu zelf door Kruger nationaal park, jullie kunnen de gehele dag rustig door het nationale park heen rijden opzoek naar wildlife. De dag eindigen jullie in een klein Guesthouse op het randje van het Kruger nationaal park. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een nacht te verblijven in het Kruger park zelf in een van de Rest camps.


Accommodatie: La Lechere Guest House, Phalaborwa

Accommodatie in Kruger: Olifants rest camp of Mopani rest camp

Maaltijden: La Lechere Guest House Bed and breakfast

In de rest camps verblijf je op basis van Self catering, in beiden rest camps zijn wel restaurants aanwezig waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en diner.


Dag 11, 12 en 13 : Parsons hilltop safari camp (44 km, 50 min)

Naast het Kruger nationaal park zijn verschillende Nature Reserve die aan het Kruger park vast zitten en sinds een aantal jaar worden de hekken tussen het Kruger nationaal park en de Nature reserves weggehaald zodat de dieren vrij kunnen rondlopen, dit betekend dus dat de big 5 ook gewoon in de nature reserves rondloopt! De accommodaties die je in de Nature reserves vind zijn van hogere kwaliteit dan de accommodaties in het Kruger park zelf en dan is de keus snel gemaakt!

De komende 3 nachten ontdekken jullie Parsons Nature Reserve en het Kruger nationaal park vanuit Parsons Hilltop safari camp, een prachtig kamp met een geweldige gids die jullie mee zal nemen op bush walks, game drives en een gehele dag in het Kruger nationaal park zelf!


Dag 11:

- Ontvangst met een drankje

- Een Afternoon game drive in Parsons Nature Reserve met Sundowner drankjes

- 3 gangen diner in de Boma (Traditionele vuurplaats) onder de sterren

Dag 12:

- Wakker worden met koffie/Thee en een kleine snack

- Vertrek naar het Kruger nationaal park

- Pick Nick lunch in het Kruger nationaal park

- Rond 18:30 uur terug in het kamp voor weer een heerlijk 3 gangen diner

Dag 13:

- Wakker worden met koffie/Thee en een kleine snack

- Safari in Parsons Nature Reserve

- Ontbijt in de lodge

- High tea

- Afternoon Bush walk in Parsons Nature Reserve

- 3 gangen diner in de lodge


Accommodatie: Parsons hill top safari camp (3 nights 4 day packages)

Maaltijden: in de 3 night 4 days packge zijn de maatlijden allemaal inbegrepen.

Activiteiten: Al de boven genoemde activiteiten zijn inbegrepenDag 14: De panorama route (150 km, 2 uur)

Vandaag rijden jullie vanuit Phalaborwa naar Graskop tijdens deze route komen jullie langs een paar hoogtepunten van de panorama route. Waaronder God’s window, Bourke’s Luck potholes en de beroemde Three Rondavels. Het is dus echt een dag vol met sightseeing!


‘The Three Rondavels’ De Three Rondavels zijn gelegen aan het begin van de Panoramaroute. Het zijn 3 spiraalvormige rotsen opkomend uit de verste wand van de canyon. Het woord rondavel is in het Zuid-Afrikaans een verwijzing naar de ronde hutten-achtige woonruimtes met een rieten dak. Deze rots-hutten torenen 700 meter hoog uit boven het omliggende landschap. Lang voordat er geschreven geschiedenis was ging het verhaal de ronde dat deze rotsen de chief en zijn drie vrouwen voorstellen.

Bourke’s Luck Potholes De potholes zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Ze zijn gelegen op 35km van Graskop en je moet een kleine wandeling maken over paden en bruggetjes om deze natuurlijke ‘wensput’ te kunnen aanschouwen. Vergeet niet om een muntje mee te nemen! De bizarre cilinder gevormde gaten zijn ontstaan door miljoenen jaren van waterstroming, in snelle ronddraaiende bewegingen, voortkomend uit de samenvloeiing van de rivieren de Treur en de Blyde. Het kolkende water heeft samen met zand en kiezels de rotsen geslepen en zo voor een prachtige natuurlijk kunstwerk gezorgd. Het ravijn waarin de gaten liggen is wel 30 meter diep, maar de gaten op zichzelf zijn zo’n 6 meter diep. Het gebied is genoemd naar Tom Bourke, die ironisch genoeg nooit enig geluk had in de tijd dat hij hier op zoek was naar goud, maar wel voorspelde dat in dit gebied grote hoeveelheden goud gevonden zouden worden.

Potluck Boskombuis (Lunch) Op de weg naar de ‘The Three Rondavels’ en Bourke’s Luck Potholes vind je Potluck Boskombuis. Er staan borden langs de weg dus eigenlijk is het niet te missen! In het restaurant, dat eigenlijk niet meer is dan een afdakje tussen de rotsen, kun je genieten van een drankje of van de heerlijke lokale Afrikaanse keuken.

God’s Window De naam alleen zegt al genoeg! Dit is een van de meest spectaculaire plekken van Zuid-Afrika wat betreft het adembenemende uitzicht. Als je hier staat begrijp je al snel waarom het ‘God’s raam’ genoemd wordt. De uitkijkpunten zijn aan de rand van een helling vanwaar je een blik kunt werpen op het Lowveld (Laagveld), wat 800 meter lager ligt. Een uitzicht waar maar geen einde aan lijkt te komen; heuvels en bossen zover het oog reikt (bij helder weer!).

Pinnacle Rock De Pinnacle Rock is een spitse rotsformatie van 30 meter hoog. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de vallei. Leuk voor een korte stop.


Accommodatie: Rustique in Graskop

Maaltijden: Bed and Breakfast

Exclusieve accommodatie: Volg deze linkDag 15: Sabie (30 km, 30 min)

Vandaag rijden jullie vanuit Graskop naar Sabie dit is enkel 1 uur rijden, rondom Graskop en Sabie zijn er verschillende leuke activiteiten te ondernemen zoals.

Mac mac falls canyoning, een super toffe activiteit, samen met Kestell wandel je tussen een canyon naar de Mac mac falls, onderweg spring en glij je door de rivier en over de rotsen.

Graskop Gorge Viewing Elevator, De lift in Graskop neemt je in enkele minuten 51 meter mee naar beneden in de kloof waar je kunt rondwandelen door de bossen en kunt genieten van de prachtige waterval. Er is 600 meter aan wandelpaden te vinden in de kloof. De wandelpaden zijn allemaal van hout en er zijn twee hangbruggen. Tijdens het wandelen staan er borden met uitleg over verschillende planten en bomen die in het bos groeien.


Bezoek verschillende watervallen

Mac Mac Falls The Mac Mac Falls liggen op de weg naar Graskop op ongeveer 10 minuten rijden van Graskop. De waterval is 65 meter hoog en is net als de Lone Creek Waterval een nationaal monument. De Mac Mac waterval is vernoemd naar Mac Mac, de plaats waar in 1873 goud werd gevonden. De waterval bestond oorspronkelijk maar uit een rivier, maar de goudmijners bliezen de rivier op met dynamiet zodat zij beter bij het felbegeerde goud konden komen.

Bridal Veil Falls De naam zegt het al: de Bridal Veil Falls doet mensen denken aan een sluier van een bruid. Deze waterval kunnen jullie bereiken door een ruige wandeling van ongeveer 750 meter door het bos van Sabie.

Lone Creek Falls Een van de bekendste watervallen is de Lone Creek waterval, de waterval is ongeveer 68 meter hoog waardoor het prachtig is om naar te kijken, daarnaast is het ook een nationaal monument. De waterval is ongeveer 200 meter lopen vanaf de parkeerplaats.

Horseshoe Falls De waterval heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. De waterval komt namelijk aan twee kanten naar beneden. Als jullie het zien weten jullie precies wat ik bedoel, dat beloof ik.


Accommodatie: Rustique in Graskop

Maaltijden: Bed and Breakfast

Exclusieve accommodatie: Volg deze link


Dag 16: Terug naar Johannesburg (375km, 4 uur)

Vandaag zit de reis er op en rijden jullie terug naar Johannesburg. Het is een road trip van ongeveer 4,5 uur dus hou hier rekening mee.


Accommodatie nodig in Johannesburg?

Accommodatie: De Safari club, Johannesburg

Maaltijden: Bed and Breakfast

Extra: Transfer van en naar het vliegveld is inbegrepen in de prijs. kom je laat aan? ga dan NIET zelf rijden en laat je ophalen, de volgende ochtend kan de transfer jullie weer naar het vliegveld brengen en kunnen jullie de auto ophalen.

Exclusieve accommodatie: Volg deze link

COPYRIGHT © JOUW ZUID AFRIKA REIS